Baltic Hub додає третій термінал у порту Гданська

Baltic Hub (раніше відомий як DCT Gdańsk), оператор найбільшого контейнерного терміналу в Балтійському морі, розпочав будівництво свого третього глибоководного терміналу (T3). Очікується, що проект буде завершено у другому кварталі 2025 року.

Проект вартістю 450 мільйонів євро (467 мільйонів доларів) буде реалізований у два етапи. На першому етапі компанії Budimex і DEME побудують 36,5 га операційної зони для терміналу, на рекультивованій землі. Коли цей етап буде завершено в першій половині 2024 року, термінал буде відкритий для роботи зі збільшенням потужності на 1,5 млн. TEU до загальної суми 4,5 млн. TEU.

На другому етапі, який планується розпочати на початку 2023 року, розпочнеться будівництво причальної стіни довжиною 717 метрів і глибиною 17,5 метрів.

Проект T3 також передбачає придбання семи причальних кранів, здатних обслуговувати найбільші у світі судна, а також 20 напівавтоматичних рейкових козлових кранів для контейнерного майданчика, якими оператори зможуть керувати дистанційно.

Зараз Baltic Hub обслуговує понад 700 суден на рік, у тому числі одні з найбільших у світі контейнеровозів. Його 1300 метрів набережної та 14 кранів «судно-берег» забезпечують річну потужність 2,7 млн. TEU. Він став транспортними воротами до Центральної та Східної Європи з такими внутрішніми напрямками, як Чехія, Словаччина, Угорщина та Німеччина. «Це результат постійних інвестицій протягом багатьох років, які підвищили пропускну здатність залізниці до 750 000 TEU у 2020 році», — йдеться в заяві компанії.

«Ще 10 років тому Польща не була значним гравцем у переробці контейнерів», — сказав Марек Грубарчик, державний секретар Міністерства інфраструктури, уповноважений уряду з питань морської економіки.

«Сьогодні ми починаємо історичну інвестицію. Baltic Hub має «дуже амбітні плани», згідно з якими компанія буде розвивати найбільший контейнерний хаб для обслуговування Центральної та Східної Європи, а також Балтії, і стати одним із найбільших контейнерних термінальних хабів у Європі», — зазначив Марек Грубарчик.

Про це пише NewPort з посиланням на Splash