До Європи прибув перший із зафрахтованих плавучих ЗПГ-терміналів

У порт Емсхавен на півночі Нідерландів прибули дві плавучі регазифікаційні установки (FSRU). Вони працюватимуть як один термінал.

 

Перше судно прибуло до порту 4 вересня, друге — 6 вересня. Цього тижня судна мають прийняти першу партію газу на терміналі EemsEnergyTerminal. Про це пише NewPort  з посиланням на USM

Повноцінний запуск термінала заплановано на середину вересня.

Компанія очікує, що зможе прийняти, розвантажити та відправити близько 18 вантажів ЗПГ до 31 грудня.

FSRU Golar Igloo та Eemshaven LNG орендовані на п’ять років. Це перший плавучий ЗПГ-термінал із тих, які зафрахтовані європейськими державами на цю зиму.

Танкери передаватимуть ЗПГ на плавучі установки, де він зберігається та перетворюється у газоподібний стан. Плавучі регазифікаційні установки дешевші та екологічніші за наземні, проте їхня місткість — набагато нижча.

Наразі в FSRU активно інвестує Німеччина, яка раніше імпортувала більшу частину газу з росії через трубопроводи. Країна зафрахтувала п’ять установок, ще дві орендують приватні компанії. Щонайменше три судна розпочнуть роботу взимку.

Країни Балтії, Італія та Франція планують або вивчають можливості імпортувати ЗПГ за допомогою плавучих терміналів.

Наприкінці серпня до Європи з Аргентини вирушила FSRU Exemplar. Установка забезпечуватиме газом Естонію та Фінляндію протягом наступного десятиріччя.

Нагадаємо, в В Естонії завершують перший етап будівництва ЗПГ-терміналу.