Інвестиційні плани Risoil-Херсон

Херсонський морський торговельний порт розташований на правому березі Дніпра і пов’язаний із Чорним морем підхідним каналом. Пропускна здатність морського порту дозволяє перевалювати близько 5 млн тонн щорічно. Упродовж 2020 року в порту перевалили майже 3 млн тонн. Як і більшість українських портів, він збитковий. За підсумками минулого року збиток становить понад 40 млн гривень. У компанії Risoil кажуть, що сьогодні доходів порту не вистачає навіть на покриття заробітних плат працівникам. Із січня 2020 року компанія допомагає порту й частково виплачує заробітну плату.

«Ми вже дали 15 млн гривень у вигляді матеріальної допомоги на заробітну плату», – розповідає Шота Хаджішвілі. До передання всіх активів компанія не може безпосередньо інвестувати в порт.

Незважаючи на це, плани в концесіонера масштабні. Risoil-Херсон отримав право керувати портом протягом 30 років. Згідно з договором, компанія повинна щорічно сплачувати концесійний платіж у розмірі не менш як 12 млн гривень і 7% від виторгу. Також концесіонер зобов’язаний інвестувати в порт близько 300 млн гривень, ще 18 млн гривень – спрямувати на розвиток місцевої інфраструктури. Зокрема, компанія має співфінансувати роботи з капітального ремонту дорожнього покриття вулиць, якими вантажний транспорт прямує до порту, та побудувати новий майданчик для стоянки вантажного автотранспорту за межами міста з пропускною спроможністю не менш ніж 20 вантажних автомобілів.

Поки концесії немає, Risoil будує плани. Спочатку вкладати інвестиції планує в базову інфраструктуру.

«Потрібно побудувати базову інфраструктуру: дороги, ваги, повністю перебудувати елеватор, плоскі склади, позбутися підземних кранів, які 50-х років будівництва і потребують великих витрат електроенергії», – зазначає Шота Хаджішвілі.

Також компанія хоче перебудувати в порту схему в’їзду автотранспорту, залізничних вантажів, збільшити потужності елеватора, відкритих складів та ін. Такі перетворення допоможуть порту стати ефективнішим і привабливішим для вантажовідправників. Уже в перший рік роботи Risoil-Херсон планує вийти на окупність, а протягом наступних 5 років – і на прибуток.