Каспійський флот поповнився ще одним фідерним судном

Перетин Каспію залишається вузьким місцем у коридорі Європа-Китай: попри покращення фідерного сервісу він не спроможний задовільнити стрімке зростання попиту

Для покращення транспортування Середнім коридором додано сьоме морське сполучення на короткій відстані в Каспійському морі. Про це повідомляє NewPort з посиланням на RailFreight.

Нагадаємо, у вересні цього року кількість суден вже збільшили удвічі — з трьох до шести. Оскільки місткість середнього коридору все ще обмежена, будь-яке додаткові обсяги вітається. Тому була додана сьома послуга, повідомив представник KTZ Express .

Перетин Каспійського моря, який проходить або між азербайджанським портом Баку та казахським Актау (Курик), або Туркменбаші в Туркменістані, є тривалою процедурою. Наприклад, маршрут Баку-Актау становить 350 км.

За словами Кельвіна Танга з CEVA Logistics ця подорож триває сім днів:

«Одним із викликів у Середньому коридорі є довгий час очікування судна на Каспійському чи Чорному морі. Як наслідок, порти легко перевантажуються, і перевантаження вантажу на потяг займає більше часу, ніж потрібно. Це робить транзитний час цього маршруту менш привабливим», — сказав він під час Європейського саміту Шовкового шляху, який нещодавно відбувся в Дуйсбурзі..

Залежно від типу судна вантажопідйомність становить 350 або 125 TEU. Шість суден, які плавали Каспійським морем у вересні, мали загальну місткість 1200 TEU. За словами Лейли Батирбекової, інсайдера галузі, шість суден змогли забезпечити десять відправлень на тиждень, що відповідає 6000 TEUs на тиждень. Однак, коли вона робила цей розрахунок, вона взяла до уваги набагато швидший час транзиту – 3-4 дні.

Незрозуміло, наскільки зросла потужність перевезень завдяки сьомому судну, але в кращому випадку флот із семи суден розрахований на 1550 TEU. З одним додатковим відправленням на тиждень флот міг би обробляти 6600 TEUs вантажу на тиждень, що дорівнює приблизно 70 поїздам.

Від початку повномасштабної війни в Україні, зростає інтерес до Середнього коридору: до нього переміщуються обсяги, які традиційно йшли північним коридором через Росію.

Андрес Швіллінг з Roland Berger каже, що це дуже обмежена кількість:

«Обсяги, які перемістилися з північного маршруту до Середнього коридору, становлять близько 1 відсотка».

Якщо дивитися на зростання обсягів на самому середньому коридорі, то цифри більш значні. За даними ADY Container, яка залучена як залізнична компанія, що забезпечує тягу на коридорі, за перші десять місяців перевезення вантажів зросли на 45 відсотків порівняно з відповідним періодом минулого року.

Основним викликом залишається організація фідерної служби. Зараз транзитний час становить близько 50-60 днів, а вартість на 30% вища за північний маршрут. У такому випадку морське судноплавство є більш привабливим для багатьох вантажовідправників.

Швілінг вважає, що навіть якщо санкції проти Росії будуть посилені і північний коридор стане непридатним для використання, користі від Середнього коридору буде мало:

«Маршрут поки що неконкурентоспроможний з точки зору регулярних рейсів, часу в дорозі та вартості», — сказав  він.