Попит на будівництво ЗПГ-танкерів зріс на 63% за останній рік

Кількість нових замовлень на будівництво танкерів для перевезення зрідженого природного газу (ЗПГ) у січні-листопаді 2022 року збільшилося порівняно з аналогічним періодом минулого року на 63% — до 162, свідчать дані VesselsValue. Пише NewPort з посиланням на інформацію Порти України.

Загальна вартість замовлень на будівництво нових газовозів, розміщених цього року, зросла на 87% і становила $33,7 млрд.

Трохи більше чверті замовлень розмістили японські компанії, включаючи MOL, NYK та Meiji Shipping Group, які підписали 44 контракти на нові газовози на суму $30,3 млрд.

Південна Корея з 28 замовлень у 2022 році перебуває на другому місці, за нею іде Греція — 21 замовлення.

Найбільшим власником газового флоту залишається японська група MOL, яка володіє 38 танкерами вартістю $6,2 млрд. За даними VesselsValue, протягом року MOL замовила ще 19 великих ЗПГ-танкерів потужністю 174 тис. кубометрів, що є другою за величиною кількістю замовлень окремою компанією-судновласником. Першою стала компанія NYK, яка замовила 20 суден.

У 2022 році південнокорейські суднобудівники зіткнулися з рекордним попитом на ЗПГ-танкери. Основна частка цих договорів враховує замовлення, отримані від учасників проекту виробництва газу North Field в Катарі.

Китайські суднобудівники все ще відстають від своїх корейських конкурентів і, на тлі рекордного попиту, продовжують збільшувати свої будівельні можливості, знання та досвід у сегменті будівництва сучасних газових носіїв.

За даними Clarksons, китайські верфі цього року отримали 45 замовлень на ЗПГ-танкери на суму близько $9,8 млрд, що приблизно в 5 разів перевищує вартість замовлень, розміщених у 2021 році. Більше того, до кінця листопада портфелі замовлень китайських суднобудівників на газовози зросли з 21 до 66, що становило 21% світових замовлень на суму близько $60 млрд.