Порт Ніка-Тера постраждав на 1 млрд грн через обстріли росіян

Керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов розповів, що за період повномасштабного вторгнення порт Ніка-Тера, яка входить до Group DF, піддавався прямим обстрілам понад 10 разів.

Загальна шкода від наслідків обстрілів перевищила 1 млрд грн.

«Це попередні оцінки, справжні збитки можуть бути набагато більші», — наголосив Олег Арестархов.

Один із наймасштабніших ударів по порту росіяни завдали 4 червня 2022 року. В результаті повністю знищено три склади загальною площею 13 349  м2 та потужністю зберігання 105,0 тис. тонн. Тоді на складах було повністю знищено майже 35,0 тис. тонн шроту соняшника.

Також постраждала дуже велика кількість іншого майна порту: зернові силоси, хопери, зерносушильний комплекс, залізнична інфраструктура, локомотиви, різна перевантажувальна техніка, автотранспорт, електричні підстанції, системи газо- й електропостачання, а також адміністративні будівлі, майстерні та господарські споруди.

Роботи з відновлення порту наразі не ведуться, адже Миколаїв постійно обстрілюється, а порт повністю закритий для суден.

За рік війни компанія встигла зі складів порту відвантажити понад 237,0 тис. тонн зернових і 27,0 тис. тонн кукурудзи. Ці товари було експортовано у межах «зернового коридору» через порти Великої Одеси, частину — через порти Дунаю та сухопутні пункти переходу.

Компанія зараз розробляє масштабний проєкт з відновлення порту, який буде реалізовано відразу після завершення війни.

«Стратегія порту зараз проста: ми залучаємо сільгоспвиробників для перевантаження зернових вантажів і продуктів їхньої переробки у режимі внутрішнього елеватора — так званого «сухого порту», — розповів Олег Арестархов.

Потужності Ніка-Тери дадуть змогу прийняти до 200 тис. тонн сільськогосподарської продукції з можливістю силосного та складського зберігання. Далі планується відновлення порту, будівництво нових потужностей і вихід на новий рівень.

Про це інформує NewPort з посиланням на Forbes Ukraine