QTerminals Olvia отримало у концесію майно держстивідора «Ольвія» і приглядається до річкових портів України

Майно ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» передано у концесію на 35 років групі QTerminals. Наступним активом групи може стати один з річкових портів в Україні

Сьогодні, 1 грудня 2021 року майно ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» та ДП «Адміністрація морських портів України» передано у концесію терміном на 35 років компанії QTerminals Olvia, яка входить до Групи QTerminals.

Міністерство інфраструктури підписало акт передачі концесіонеру цілісного майнового комплексу ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» у Спеціалізованому морському порту «Ольвія».


Директор ТОВ «Кютерміналз Ольвія» Руслан Олійник повідомив:

— До 1 грудня 2021 року завершено всі необхідні роботи, проведені аудити й інвентаризація, виконані всі заходи, передбачені вимогами до перехідного періоду. Сьогодні ДП «СК «Ольвія» завершує етап передачі та починає новий етап як ТОВ «КЮТЕРМІНАЛЗ ОЛЬВІЯ» – частина Групи QTerminals, тож побажаємо йому успіхів та процвітання!

Яких змін очікувати від реалізації державно-приватного партнерства у порту Ольвія?

QTerminals Olvia – портовий оператор, який декларує “широкий спектр послуг терміналу, включаючи, але не обмежуючись, експлуатацією суден, обробкою вантажів, зберіганням, складуванням, а також полегшенням перевезення вантажів залізничним транспортом”.

Невілл Біссет, головний виконавчий директор групи QTerminals та генеральний директор QTerminals Olvia, стриманий у коментарях майбутніх змін:

— Ми знаходимося в процесі розробки майстер-плану, як зазначено в концесійному договорі, і дуже ретельно дотримуватимемося всіх вимог. QTerminals має намір застосувати весь свій досвід та знання у секторі портів та терміналів, гарантуючи, що QTerminals Olvia надає своїм клієнтам послуги найвищого стандарту.

Директор ТОВ «Кютерміналз Ольвія»  Руслан Олійник розповів, що компанія QTerminals Olvia має намір протягом найближчих 3 років стати лідером в регіоні:

— QTerminals Olvia прагне протягом трьох років зайняти місце серед лідерів у регіоні за якістю обслуговування та рівнем задоволеності клієнтів. Довгострокове бачення компанії – отримати визнання як найбільш надійний оператор терміналів та компанія, яка робить значний внесок у економічне зростання регіону.

Руслан Олійник нагадав, що згідно з угодою QTerminals Olvia має інвестувати у розвиток порту близько 3,4 мільярда гривень. Крім цього, щонайменше 80 мільйонів гривень будуть вкладені в місцеву інфраструктуру.  QTerminals Olvia обіцяв збудувати новий зерновий термінал потужністю 2 млн. тонн, і одночасно розвивати та розширювати поточну портову інфраструктуру. QTerminals Olvia зобов’язується забезпечити мінімальний обсяг перевалки вантажів не менше 2,55 млн тонн на рік з шостого року з дати початку концесії до 2029-го та не менше 2,83 млн тонн на рік після 2030 року.

Проте схоже інтерес катарського бізнесу не обмежиться активами Ольвії, принаймні Н. Бессет засвідчив зацікавленість QTerminals Olvia річковими портами України:

— В Україні є три судноплавні річки та безліч річкових портів зі значною пропускною спроможністю, які могли б бути цікавими для QTerminals Olvia.

Слід зауважити, що два роки тому на презентації концесійного проєкту в порту Ольвія головний виконавчий директор QTerminals Невілл Біссет повідомив, що порт матиме зернову спеціалізацію:

Ми хочемо перетворити Ольвію в зерновий хаб. У неї гарне географічне положення, це дає можливість створити хороший продукт, – заявив він.

Тоді QTerminals оголосив про плани модернізації зернового терміналу біля причалу №2, намір збудувати новий зерновий термінал та спорудити два нових причали з трьома кранами на кожному, звести силоси та установити навантажувальне обладнання для залізничного і вантажного автотранспорту. В цілому катарська компанія до 2024 року мала намір інвестувати в проєкт 124 млн дол.

QTerminals – портовий оператор, що керує 2 терміналами – в порту Хамад у Катарі та QTerminals Antalya у Туреччині. QTerminals надає послуги з обробки контейнерів, навалочних та генеральних вантажів, RO-RO, худоби, а також послуги офшорного постачання. QTerminals Olvia стала третім портовим активом Групи QTerminals і першим міжнародним проєктом.

Нагадаємо, 30 листопада 2021 АМКУ погодив передачу у концесію цілісного майнового комплексу у порту Ольвія.

У серпні минулого року відбулося підписання договору про передачу в концесію майна ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» катарській компанії QTerminals. У січні компанія виграла конкурс на концесію майна ДП «Стивідорна компанія «Ольвія». Повідомлялося, що QTerminals має намір розвивати порт Ольвія як зерновий хаб.