Risoil та АМПУ співпрацюватимуть щодо розвитку порту Чорноморськ за принципом “Take or pay”

Принципово новий для України тип договору уклали між собою Risoil та АМПУ. Через взаємопов’язаність проєктів двох компаній «пілотна модель договору» чітко визначає зобов’язання за принципом «Take or pay»

ТОВ «СП Рісойл Термінал», дочірня компанія Risoil SA (Швейцарія), і ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ)  уклали договір про взаємодію щодо реалізації взаємопов’язаних проєктів. Домовленості підписали генеральний директор групи терміналів Risoil Євгеній Садовий та в.о. голови АМПУ Олександр Голодницький в присутності  Міністра інфраструктури Олександра Кубракова, Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Клода Вільда, повідомляє пресслужба АМПУ.

Згідно документу, компанія ТОВ «СП РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ» зобов’язується збудувати на стику причалів №№ 10,11 морського порту Чорноморськ двосторонній пірс довжиною 339,75 м (з розміщенням двох причалів № 10-а, 11-а, довжиною 290 м), із можливістю приймати судна типу Panamax (СН-100); а ДП «АМПУ» — здійснити днопоглиблювальні роботи на підходах до пірсу за ІІІ чергою акваторії 1-го ковшу Сухого лиману, із досягненням глибин 15м.

Договору визначає взаємні права, зобов’язання та відповідальність сторін щодо реалізації комплексного інвестиційного проєкту,   спрямованого на збільшення обсягів вантажоперевалки в морському порту Чорноморськ, доходів сторін та створення нових робочих місць через побудову сучасної конкурентоспроможної інфраструктури.

Керівник ДП «АМПУ» Олександр Голодницький зауважує:

«Це перший, пілотний Договір, яким сторонами визначено прозорі зобов’язання щодо впровадження кожного з проєктів, синхронізовано послідовність дій та робіт, баланс прав та відповідальності кожної сторони саме через взаємопов’язаність проєктів, а також чітко встановлено та детально розкрито умовний принцип “Take or pay”».

Цей принцип передбачає, що за умови своєчасного виконання з боку ДП «АМПУ» своїх зобов’язань з реконструкції своєї частини інфраструктури, розпочнеться відлік часу, протягом якого, відповідно прогнозів саме портового оператора щодо обсягів вантажоперевалки та суднозаходів, повинно бути досягнуто окупність проєкту. Якщо протягом зазначеного часу через певні причини окупність за рахунок доходів від зборів не досягнуто, то портовий оператор здійснює відшкодування на користь ДП «АМПУ» в сумі різниці між понесеними ДП «АМПУ» витратами та отриманими доходами за цим проєктом.

– Договором врегульовані й усі інші випадки, коли окупність протягом визначеного проєктом терміну не буде досягнуто. Це — чесні, визнані обома сторонами правовідносини, і це — пілотна модель договору, яка знайшла розуміння також з боку низки інших операторів, з якими ми зараз перебуваємо на стадії переговорів,— додав керівник ДП «АМПУ» Олександр Голодницький.

Станом на сьогодні, з боку ДП «АМПУ» проєкт реалізований на 67%, а саме – здійснені днопоглиблювальні роботи з доведенням глибин до 15,0 метрів в межах І, ІІ, та V черг будівництва.

Реалізація ІІІ черги будівництва проєкту «Реконструкції операційної акваторії 1-го ковшу Сухого лиману Іллічівської філії ДП «АМПУ» зі збільшенням глибин до 15,0 м», забезпечить функціонування водних підходів з глибинами 15 м до пірсу, що будується, має свій розрахунковий термін окупності та напряму пов’язано з виконанням ТОВ «СП РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ» будівельно-монтажних робіт зі створення двостороннього пірсу на стику причалів №№ 10–11.

«Іншими особливостями договору було, по-перше, виконання робіт власними, а не аутсорсинговими плавзасобами в рамках власної будівельної ліцензії. Це значно оптимізує витрати ДП «АМПУ», та, до речі, нашого партнера. По-друге, при накладенні проєкту ДП «АМПУ» щодо днопоглиблення акваторії та проєкту «СП РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ» щодо будівництва пірсу виявилися певні розбіжності, які передбачатимуть виконання додаткових проєктних та будівельних робіт. Це стало певним викликом, як з організаційної та часової точки зору, так і з фінансової. Але ми змогли коректно та оптимально врегулювати зазначені складнощі, і це, в підсумку, не завадило укладанню договору та реалізації проєкту в цілому. На наше переконання, цей проєкт та укладений договір — реально яскравий та виважений приклад дієвого партнерства між державним сектором економіки та приватним бізнесом»,— зауважив Олександр Голодницький.

Довідка:

23 квітня 2021 року ТОВ «СП РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ» розпочало будівництво пірсу на стику причалів №№ 10,11 Чорноморської філії ДП «АМПУ». Зазначені роботи та інвестиції було передбачено ще у Плані розвитку морського порту Іллічівськ на коротко- (до 2018), середньо-(до 2023) та довгострокову (до 2038) перспективу, затвердженого Головою ДП «АМПУ» у жовтні 2014 року та погодженого Міністерством інфраструктури України у квітні 2015 року. Очікуваним результатом від реалізації зазначеного заходу повинно було стати підвищення конкурентоспроможності морського порту шляхом створення умов для прийому суден більшої вантажопід’ємності.

На виконання цих заходів генпроєктувальник ДП «ЧорноморНДІпроєкт» на замовлення ДП «АМПУ» розробив ТЕО (схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 767-р) та проєкт за об’єктом «Реконструкція операційної акваторії 1-го ковшу Сухого лиману Іллічівської філії ДП «АМПУ» зі збільшенням глибин до 15,0 м», який включає чергу III (затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.08.2018 № 55-р).

Нагадаємо, раніше Група компаній Risoil досягла домовленості з ОТП Банком про надання фінансування на загальну суму 750 млн грн для завершення інфраструктурного проєкту на терміналі в морському порту Чорноморськ. За рахунок залучених інвестицій Risoil планує завершити будівництво двостороннього пірсу на зерновому терміналі в порту Чорноморськ (ТОВ «СП Рісойл Термінал») на стику причалів №10 і №11.

ТОВ «СП Рісойл Термінал» реалізує проєкт будівництва двостороннього пірсу, який забезпечить одночасну обробку двох судів осадкою до 15 метрів.

«Ми будемо здійснювати одночасну навантаження зернових обсягом до 3 тис. тонн на годину на будь-яку сторону пірсу, або вантажити два судна з обох сторін пірсу з продуктивністю 1,5 тис. тонн на годину. Причому навантаження можна вести в будь-якій комбінації, регулюючи види вантажів і пропорції вантажопотоків на обидві сторони пірсу», – розповідав раніше Садовий.

Згідно з проєктом, типовим розрахунковим судном на початковому етапі стануть суду типорозміру Panamax, але в перспективі, після проведення днопоглиблювальних робіт, термінал зможе обробляти судна Post Panamax дедвейтом до 120 тис. тонн.

Будівництво об’єкта займе один рік. Орієнтовна вартість проєкту перевищує 1 млрд грн. Введення пірсу в експлуатацію дозволить залучити нові вантажопотоки і збільшити вантажообіг порту Чорноморськ, а також створити нові робочі місця.

Проєкт двостороннього пірсу є складовою частиною плану розвитку порту Чорноморськ. Реалізація проєкту здійснюється в рамках меморандуму про співпрацю між АМПУ і ТОВ «СП Рісойл Термінал», підписаної в травні 2017 року. АМПУ, серед іншого, взяла на себе зобов’язання виконати днопоглиблювальні роботи операційної акваторії першого ковша Сухого лиману 12 до 15 метрів, приватний інвестор – збільшити потужності терміналу, в тому числі – побудувати двосторонній пірс, і наростити річний обсяг перевалки.