Risoil залучив кредит на добудову двостороннього пірсу на суму 750 млн грн

ОТП Банком надасть кредит у 750 млн грн для завершення інфраструктурного проєкту в морському порту Чорноморськ.

Група компаній Risoil в кінці липня досягла домовленості з ОТП Банком про надання фінансування на загальну суму 750 млн грн для завершення інфраструктурного проекту на терміналі в морському порту Чорноморськ. В ОТП Банку повідомили, що угода передбачає встановлення двох лімітів: інвестиційного та кредитної лінії на поповнення оборотних коштів. Про це пише видання Порти України.

За рахунок залучених інвестицій Risoil планує завершити будівництво двостороннього пірсу на зерновому терміналі в порту Чорноморськ (ТОВ «СП Рісойл Термінал») на стику причалів №10 і №11. В результаті реалізації проекту у групи компаній з’явиться можливість обробляти одночасно два судна класу Panamax (з осадкою до 15 метрів) зі швидкістю завантаження до 3 тис. тонн на годину, зберігаючи при цьому вже досягнуті показники по перевалці вантажів на причалах.

«Реалізація проекту дозволить залучити в порт Чорноморськ нові вантажопотоки і, відповідно, збільшити вантажообіг компанії (на 60 тис. Тонн на добу) і надходження до державного бюджету, а також створити нові робочі місця. Приємно відзначити, що ОТП Банк готовий кредитувати Risoil на прийнятних умовах і тим самим створює сприятливі умови для розвитку нашого бізнесу в Україні », – зазначив генеральний директор групи терміналів Risoil Євгеній Садовий.

ТОВ «СП Рісойл Термінал» реалізує проєкт будівництва двостороннього пірсу, який забезпечить одночасну обробку двох судів осадкою до 15 метрів.

«Ми будемо здійснювати одночасну навантаження зернових обсягом до 3 тис. тонн на годину на будь-яку сторону пірсу, або вантажити два судна з обох сторін пірсу з продуктивністю 1,5 тис. тонн на годину. Причому навантаження можна вести в будь-якій комбінації, регулюючи види вантажів і пропорції вантажопотоків на обидві сторони пірсу», – розповідав раніше Садовий.

Згідно з проєктом, типовим розрахунковим судном на початковому етапі стануть суду типорозміру Panamax, але в перспективі, після проведення днопоглиблювальних робіт, термінал зможе обробляти судна Post Panamax дедвейтом до 120 тис. тонн.

Будівництво об’єкта займе один рік. Орієнтовна вартість проєкту перевищує 1 млрд грн. Введення пірсу в експлуатацію дозволить залучити нові вантажопотоки і збільшити вантажообіг порту Чорноморськ, а також створити нові робочі місця.

Підрядниками будівництва гідротехнічної частини об’єкта є компанії «Еталон» і «ТІС-Гідротехніка», які виграли відповідний тендер.

Проєкт двостороннього пірсу є складовою частиною плану розвитку порту Чорноморськ. Реалізація проекту здійснюється в рамках меморандуму про співпрацю між АМПУ і ТОВ «СП Рісойл Термінал», підписаної в травні 2017 року. АМПУ, серед іншого, взяла на себе зобов’язання виконати днопоглиблювальні роботи операційної акваторії першого ковша Сухого лиману 12 до 15 метрів, приватний інвестор – збільшити потужності терміналу, в тому числі – побудувати двосторонній пірс, і наростити річний обсяг перевалки.