росія атакувала зернові термінали та портову інфраструктуру в портах «Одеса» та «Чорноморськ» (фото)

Вночі, 19 липня, росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в портах «Одеса» та «Чорноморськ».

За повідомленням Олександра Кубракова, Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

Напередодні вночі були атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі «зернового коридору». В результаті пошкоджено резервуари та причали Одеського порту.

«Атака на зернові термінали — акт агресії проти світу. На меті російських терористів — знищення будь-яких шляхів постачання зерна на світові ринки. Держава-терорист воює не тільки з Україною, а з населенням Африки та Азії, для яких це зерно — питання виживання. Зернова та портова інфраструктура мають бути захищені світом. Це гарантія, в першу чергу, для продовольчої безпеки світу», — сказав Олександр Кубраков.

За повідомленням Міністерства аграрної політики та продовольства України, нічний удар вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ.

«За оцінками спеціалістів, для повноцінного відновлення об’єктів, що постраждали цієї ночі, знадобиться не менше року. У порту Чорноморська також були знищені 60 000 т зерна, яке мало бути завантаженене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому»,- зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.