Росія скорочує кількість оглядів українських суден у Стамбулі

З 4 жовтня росія планує зменшити кількість оглядів суден з українським зерном у Стамбулі майже вполовину.

 

Відсьогодні, 4 жовтня, буде зменшено кількість оглядів суден з українським зерном у Стамбулі. За непідтвердженою інформацією, про це всім сторонам Стамбульських угод повідомили представники рф у Спільному координаційному центрі з роботи «зернового коридора». Про це пише NewPort з посиланням на UMC.

Росія планує зменшити кількість оглядів суден до 12 на день. Зазначається, що для запобігання великому скупченню суден, необхідно здійснювати принаймні 25 оглядів на день.

У Стамбулі 2 та 3 жовтня кількість оглядів суден з українським продовольством вже знизилася до 15 на день.

Скорочення кількості перевірок означає, що три чорноморські порти в Україні — Одеса, Чорноморськ та Південний — працюватимуть максимум на 50% своєї потужності. Судновласники та експортери зерна понесуть серйозні витрати за затримки суден. У підсумку, зростуть ціни на українське зерно. Також виникнуть масштабні затори в турецьких протоках Босфор і Дарданелли.

Нагадаємо, термін дії «зернової угоди» спливає в листопаді. Але росія, ймовірно, вирішила завадити українському експорту вже зараз.

Варто зазначити, що західні санкції не поширюються на російське зерно, і країна-агресор має вільну торгівлю зерном без будь-яких перевірок і затримок. Російський експорт не потерпає від санкційного тиску, тож рішення скоротити перевірки українських суден — це диверсія та спроба посилити економічну кризу в Україні та в світі. Не кажучи вже про безперешкодне вивезення накраденого в Україні збіжжя через порти окупованих територій.