Розпочато днопоглиблювальні роботи в Порту Гдиня

Після завершення реконструкції Норвезького, Словацького, Італійського та Портового причалів, а також скорочення Північної лоцманської відгалуження, розпочато днопоглиблювальні роботи по всій довжині Портового каналу від головного входу до Пуцького причалу до цілі глибини -16,0 м. Також будуть поглиблені басейни III, IV та V. У рамках робіт зміцнюється дно на Шведській, Болгарській/Пуцькій пристанях та над паливопроводами, розташованими на дні в районі Аванпорту, а також телетехнічні кабелі, що проходять під дном портового каналу. У рамках робіт буде вичерпано приблизно 4 мільйони м3 видобутого матеріалу, який буде розміщено на морському звалищі, повідомляє Адміністрація порту Гдиня.

Підрядник – бельгійська компанія JanDeNul – розпочала роботи в липні 2022 року. Наразі вона завершила видалення потенційно небезпечних об’єктів із дна та розпочала днопоглиблювальні роботи на причалах та пов’язане з цим укріплення дна. Зараз під дном портового каналу ведеться буріння для прокладання підводних телекомунікаційних кабелів. Щодня на будівництві по всьому порту працює близько 100 осіб, 5 водолазних груп і численні плавучі засоби. Роботи проводяться, в залежності від їх типу, в безперервному режимі 24/7.

Усі роботи мають завершити протягом 16 місяців.

Реалізація завдання спрямована на надання можливості обробки значно більших суден, тобто довжиною до 400 м, що суттєво сприятиме збільшенню перевалки в порту Гдиня, як щодо контейнерів, так і наливних і генеральних вантажів.

Як підкреслюють в адміністрації порту, реалізація проекту є відповіддю на динамічний розвиток ринку морських перевезень. Останні десятки років були періодом своєрідної гонки, часом – як ми читаємо – «невиправданої», у збільшенні розмірів контейнеровозів. Найбільші в світі контейнеровози довжиною близько 400 м, шириною 59 м і максимальною осадкою 16 м все частіше заходять у Балтійське море.20 тис. TEU і осадкою до -16 м.

Інвестиції також дозволяють отримати ряд додаткових позитивних ефектів, серед яких найважливіші:

  • зменшення негативного впливу на навколишнє середовище
  • скорочення часу перевезення вантажу в транспортному ланцюгу
  • оптимальне використання раніше реалізованих інвестицій
  • зміцнення основ постійного розвитку порту, включаючи перехід на наступні технологічні щаблі (зовнішні порти)

Завдання виконується в рамках підтримки коштів Європейського Союзу, згідно з Угодою про співфінансування № POIS.03.02.00-00-0070/18-00 від 28.12.2018. Повна реалізація проекту належить двом суб’єктам – в рамках поглиблення внутрішніх резервуарів порту Гдиня та реконструкції причалів у порту здійснюється Port of Gdynia Authority S.A. Морський офіс у Гдині, який є окремим Бенефіціаром, відповідає за днопоглиблення фарватеру підходу (окрема Угода про співфінансування).

Про це повідомляє NewPort з посиланням на Rynek Infrastruktury