Словенія скорочує держінвестиції у будівництво лінії Копер – Дивача

Уряд Словенії переглянув у бік зменшення програму державного фінансування будівництва нової лінії від єдиного в країні морського порту Копер до станції Дивача, важливого транспортного вузла.

Остаточний варіант інвестиційного плану оцінюється в 1,109 млрд євро, що на 41 млн євро менше за бюджет, затверджений у 2019 р., — 1,150 млрд євро.

Така оцінка дана в умовах зростання цін на матеріали та інфляцію, а також відмови Угорщини від участі у фінансуванні даного проекту, оскільки її уряд віддав перевагу інвестиціям у розвиток розташованого неподалік італійського порту Трієст.

За повідомленням державної компанії 2TDK, що реалізує проект, остання обставина не має вирішального значення, оскільки проект лінії Копер — Дивача, крім національного бюджету, фінансується з кількох джерел, включаючи кошти, що надаються Європейським інвестиційним банком, ЄС за програмою Connecting Europe Facility (CEF) та комерційними банками.

Будівництво лінії довжиною 27 км Копер — Дивача, спроектованої для руху поїздів зі швидкістю до 160 км/год, розпочали у 2021 р. Вона входить до складу двох коридорів TEN T: Балтика — Адріатика та Середземноморського.

Компанія 2TDK планує завершити всі будівельні роботи до 2025 р. та розпочати програму випробувальних поїздок у 2026 р.

Про це повідомляє NewPort  з посиланням на інформацію RailFreight.com