У Європі спостерігається обмілення багатьох судноплавних річок

Внаслідок посухи, яку посилює аномальна спека, знизився рівень води в багатьох європейських річках. Згідно з метеорологічними даними, глибина води на Дунаї на зараз становить менше половини звичайного серпневого рівня.

Через посуху Дунай обмілів настільки, що місцеве судноплавство опинилося під загрозою – як вантажне, так і пасажирське, повідомляє USM з посиланням на DW.

За словами голови департамента управління Нижнього Дунаю Ромео Соаре, ситуація на Дунаї — критична. Навігація наразі можлива, і адміністрація наразі працює над поглибленням дна річки, щоб покращити її пропускну здатність. 

У Зимниці, на румуно-болгарському кордоні, розробляють стратегію днопоглиблення, а також планують вирити новий водний шлях: роботи вже розпочали. На цій ділянці особливо проблематичним наразі є рух великих вантажних суден.

Поступово ситуація на Нижньому Дунаї покращилася, зокрема прохідну осадку на ділянці біля румунської Хиршови вже збільшили до 2 метрів. Болгарський порт Русе деякий час був відрізаний від роботи через осадку у 1,3 м на вході — ділянку також поглибили до 2 метрів.

Але, згідно з прогнозами погоди, протягом найближчих місяців покращення ситуації на Дунаї не відбудеться, і не тільки в Румунії, а по всій протяжності річки. Тож тривалість робіт з днопоглиблення та прокладення нового водного шляху також невідома.

Міністерство транспорту та інфраструктури Сербії заявило, що країна залучила майже всі свої потужності для проведення днопоглиблювальних робіт на Дунаї на ділянці другого за величиною сербського міста – Нові Сад, повідомив помічник міністра інфраструктури та транспорту Велько Ковачевич.
Зазвичай судноплавне русло в тому районі має ширину кілька сотень метрів. Однак через посуху судноплавна частина зменшилася до вузької смуги, яка залишається відкритою лише завдяки днопоглибленню.

У Німеччині річка Рейн, по якій транспортується 80% всіх вантажів, що перевозяться по внутрішніх водах країни, також може стати непрохідною через посуху.

Рівень води в Рейні впав настільки низько, що баржі, які перевозять енергоносії, зіткнулися з непрохідними ділянками, пише Bloomberg.

За даними Федерального управління водних шляхів та судноплавства Німеччини, рівень води в Каубі, вузькому місці річки, на початку серпня становив близько 60 см і можливе подальше падіння до 47 см. Це призведе до того, що річка стане практично непрохідною.

За даними The Daily Mail, зараз більше половини Європи перебуває під загрозою посухи, яка може стати найсильнішою за останні півтисячі років.

У Франції через рекордну посуху практично пересохла річка Луара, найдовша у країні. Цього року нею не можуть курсувати навіть туристичні судна з плоским дном. Про це пише ЦТС з посиланням на Reuters.

Приблизно за 100 кілометрів від того місця, де Луара впадає в Атлантичний океан, піщані мілини тягнуться настільки далеко, наскільки сягає око, великі острови з’єднуються з берегом, а місцями люди можуть переходити з одного берега річки на інший.

“Притоки Луари повністю висохли. Це безпрецедентно”, – підкреслив керівник гідрології Французького національного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища (INRAE).

Подібне явище є не тільки згубним для місцевої фауни, – воду з річки беруть чотири атомні електростанції, які виробляють п’яту частину всієї електроенергії Франції. Якщо пересихання продовжиться, це може призвести до зупинки однієї чи кількох з них.