У Порту Кастельйон з’явиться прямий вихід до Середземноморського коридору

Адміністрація Порту Кастельйон та оператор інфраструктури залізниць Іспанії Adif вкладуть 132 млн. євро у будівництво другої ділянки завдовжки 3,6 км на південному підході до порту з боку Середземноморського транспортного коридору. Крім того, кошти підуть і на спорудження інших залізничних об’єктів у районі морської гавані.

Як повідомляє NewPort, відповідну угоду підписали Adif, Державне агентство морських портів Іспанії (Puertos del Estado) та адміністрація порту Кастельйон (APC).

У реалізацію цього проекту з боку Adif буде вкладено 71,7 млн. євро, ще 60,3 млн. євро надійде від самого порту.

Електрифікована ділянка з поєднаною колією використовуватиметься тільки для вантажного руху.

Про спільні плани Adif та APC стало відомо у червні 2022 р. На той момент Adif провів тендер на будівництво першої ділянки завдовжки 4,7 км від Середземноморського коридору у напрямку порту. На його спорудження з фонду Євросоюзу NextGenerationEU було виділено 100,1 млн. євро.

Загальна довжина шляху, який має зв’язати порт Кастельйон, що знаходиться між Валенсією та Барселоною, із Середземноморським коридором, становить 8,3 км. Будівництво ділянки завдовжки 4,7 км. вже ведеться.

Будівництво південної гілки до портової інфраструктури є частиною зобов’язань Міністерства транспорту, мобільності та міського розвитку Іспанії (MITMA) щодо фінансування проектів, що входять до програми Середземноморського коридору та вважається стратегічно важливим чинником розвитку іспанських портів як опорні логістичні хаби на півдні Європи.

Поряд із південним підходом Adif та APC мають й інші спільні плани залізничного будівництва. Так, на ділянці між портом та коридором планується збудувати мультимодальний термінал.