У Верховній Раді ініціюють “морський день”, щоб розглянути законопроєкти у портовій сфері

Низку законопроєктів щодо портової сфери та морегосподарського комплексу хочуть роглянути за один пленарний день

Фракція партії “Слуга народу” пропонує присвятити цілий пленарний день розгляду законопроєктів щодо портової сфери і морегосподарського комплексу, повідомив голова партії, перший заступник голови фракції “СН” Олександр Корнієнко на зустрічі з представниками портової галузі в Одесі.

“Питань настільки багато, що в нас вже визріває “морський день” у Раді. Разом із представниками галузі ми зберемо всі ініціативи, оформимо їх у законопроєкти, і цього дня будемо голосувати лише їх”, – сказав Корнієнко.

Водночас заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков зазначив, що протягом тривалого часу в галузі не вирішувалося багато питань.

«Це питання покращення господарської діяльності, відновлення фінансування галузі, використання портових зборів, дерегуляції та багато інших питань, вирішення яких має призвести до покращення стану справ у галузі водного транспорту», – сказав заступник міністра.

Член Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Олександр Горенюк (“Слуга народу”) зазначив, що окреме питання стосується комунікації між представниками морської сфери і державою.

“Дуже важливо, щоб ідеї працівників портової галузі, морегосподарського комплексу перетворювалися на тексти законопроєктів”, – наголосив він.

Серед актуальних проблем – дивідендна політика, яка не дозволяє державним підприємствам залишати достатньо коштів на власний розвиток; заохочення переведення суден на український прапор; передача частини доходів від портової галузі на потреби громад; складні процедури конкурсів на керівні посади в державних структурах; відсутність достатніх коштів на днопоглиблення; складні регуляторні процедури під час будівництва приватних об’єктів на землях водного фонду; високі тарифи на залізничні перевезення, які призводять до перевантаження доріг до портів; недолік законних механізмів повернення державному підприємству майна, зданого в оренду.