Судноплавство Рейном опинилося під загрозою через посуху

Компанії, що розташовані вздовж ріки Рейн, шукають інші маршрути внаслідок кліматичних змін регіону. 

Обміління річок стає дедалі частішим явищем і вимагає дорогих та складних обхідних шляхів. Зокрема, як зазначає Bloomberg, річка Рейн упродовж століть була «надійним судноплавним шляхом і має на своїх берегах чимало промислових гігантів», але через зміну клімату вони почали стикатися із проблемами.

Вже відомо, що хімічний концерн BASF SE перекладає логістику на потяги та вантажівки; виробник пластмас Covestro AG може перенести частини виробництва до Бельгії; заводи Covestro отримують більшу частину своєї сировини та транспортують близько третини готової продукції Рейном.

Найбільший сталеливарний завод Німеччини, Thyssenkrupp, також опинився під загрозою. Заводу у разі зупинки барж потрібно 2000 вантажівок, а повністю залишити Рейн неможливо. За словами компанії, річкові баржі залишаються “найбільш ефективним, економічним та екологічним видом транспорту”.

Наразі виробники накопичують запаси, комунальні служби тримають додаткове паливо, а вантажні оператори розпочали капітальний ремонт флоту за допомогою барж, здатних переміщатися мілководдям.

Після торішньої посухи адміністрація канцлера Олафа Шольца прагнула прискорити зусилля з капітального ремонту рейнського флоту, але він застопорився, про це повідомляє NewPort з посиланням нa Forbes

В червні зниження рівня води в Рейні призвело до того, що оператори барж вводять надбавки за низький рівень води (LWS), пише The Loadstar

MSC оголосила, що додаткові збори застосовуються тільки до перевезення барж Рейном до портів Антверпен та Роттердам та з них до Німеччини, Франції та Швейцарії. Збори не стосуються фідерних перевезень між Антверпеном та Роттердамом.


Нагадаємо, в серпні 2022 року спостерігалося обмілення багатьох европейських судноплавних річок