У Констанці організують додаткові якірні стоянки

Україна веде перемовини з Єврокомісією та Румунією щодо покращення роботи портів Дунайського кластеру. Основною темою переговорів є збільшення пропускної здатності портів.

Як інформує NewPort з посиланням на USM, про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

На зустрічі з Єврокомісією, міністр транспорту Румунії підтвердив про зведення додаткової якірної стоянки на території порту Констанца, на якій зможуть завантажувати 3 судна класу Handysize та 2 Panamax.

Стоянка має запрацювати вже з середини серпня. При цьому організація якірної стоянки фактично не потребує жодних інвестицій, окрім дозвільних документів.

«У планах також – якірні стоянки в румунських територіальних водах при виході з каналу Сулина. Таким чином ми б зменшили шлях з наших портів до навантаження на судно і це б ще пришвидшило оборотність барж та терміналів. Ми змогли б використовувати не лише українські термінали, а й термінали Румунії (Галац) чи Молдови (Джурджулешти). У кращому випадку на побудову цих якірних стоянок піде місяці три», — пояснив голова УЗА.

У ході перемовин Єврокомісія виділила кошти на навігаційне обладнання, яке поліпшить і пришвидшить навігацію на Сулині.

Також Румунія планує збільшить кількість лоцманів на каналі Суліна. Завдяки цьому Сулинський канал зможе працювати цілодобово.

Очікується, що ці заходи допоможуть збільшити обсяги перевалки збіжжя через порти Дунайського кластеру до 3 млн тонн.


Нагадаємо, до російської атаки на портову інфраструктуру Дуная, Україна стабільно відвантажувала через термінали регіону приблизно 2 млн тонн агропродукції на місяць.

Рекордний показник обробки вантажів за місяць становив 3,14 млн тонн, близько 45% з яких – це зернові